The Watchmen

Who is watching the Watchmen?

Am aflat de Watchmen de la Stefan, iar comentariul sau si articolul din Wikipedia dedicat cartii (de fapt o serie de 12 numere ale DC Comics publicate in 1986-1987) m-au facut suficient de curios sa o caut la librarie. Surprinzator, am gasit aceste benzi desenate mai bine facute si profunde decat crezusem initial.

Actiunea se pretrece intr-un New York al anilor ’85, extrem de apropiat de cel real, singurele deosebiri fiind certitudinea unui razboi nuclear cu Rusia (fiecare episod se termina cu ceasul apocalipsei din ce in ce mai apropiat de ora 12) si existenta unui grup de “supraoameni” pe post de vigilantes. Aproape niciunul din acesti watchmen nu poseda vreo putere speciala, singurele diferente dintre ei si “omul de pe strada” fiind costumele stranii si dorinta de a indrepta lumea. De fapt, aproape toti sunt prea umani, fiecare avand slabiciunile, nevrozele si problemele sale.

Seria este scrisa pe mai multe nivele, diverse linii de povestire se intretaie des, unele din ele putand fi reluate si dezvoltate si serii ulterioare. Deconstructia arhetipului Superman este facuta fara menajamente, dar autorii nu isi ascund simpatia pentru acesti barbati si femei. Complexitatea actiunii si a dialogului, cat si suprinzatoarea profunzime a ideilor (pentru acest gen de literatura) par sa fi fost suficiente pentru ca seria sa castige un premiu Hugo si sa fie numita de Time, in 2005, ca una din 100 best English-language novels.

Seria incepe cu asasinarea unuia din Watchmen. Politia, banuind ca la mijloc sunt jocuri politice prea importante, nu doreste sa investigheze cazul. Dar un alt membru al grupului, Rorschach, se incapataneaza sa rezolve cazul. Cartea se termina cu acelasi Rorschach determinat sa faca public genocidul pus la cale de “cel mai inteligent” membru al grupului (Veidt), dar sfarseste prin a fi omorat de singurul supraom la propriu, Dr. Manhattan. Astfel, razboiul aproape iminent cu Rusia este evitat, iar macelarirea a catorva milioane de oameni este validata prin falsul “greater good”.

Varianta cinematografica a Watchmen va fi lansata anul viitor pe marile ecrane. Intr-un fel, terenul a fost pregatit de Dark Knight. Nu este decat un singur pas de la supraomul care se foloseste si de metode ne-ortodoxe pentru a fi cu un pas inaintea adversarului si care admite sa fie hulit numai pentru a pastra un mit, la un grup de oameni fara nicio calitate speciala, macinati de propriile probleme si care nu se sfiesc sa ucida pentru un bine al “tuturor”.

Advertisement

One thought on “The Watchmen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.