The Children of Hurin (Narn I Nin Hurin)

Trilogia Inelului este doar o parte a efortului lui Tolkien; caiete, note si schite mai mult sau mai putin disparate, scrise de-a lungul intregii sale vieti, sunt marturie a unui efort continuu inspre a organiza acea lume conform unei cosmologii. In aceasta lume, raul va exista de la inceput si va fi eliminat numai la sfarsit, de catre Valar, beyond the circles of the World. Dar pana atunci mai este ceva timp, iar raul, sub diverse nume si deghizari, ajutat de cohorte de minioni, este tot timpul ocupat.

The Children of Hurin apare initial in Sillmarion (Quenta) ca un paragraf un pic mai dezvoltat, unde se povesteste pe scurt despre soarta copiilor lui Hurin, un capitan de osti prins de Morgoth si torturat de acesta pentru ca nu a aflat de la prizonier locatia orasului ascuns Gondolin. Tortura la care Hurin va fi supus nu este banala: Hurin vedea si auzea tot ceea ce Morgoth vedea si auzea. Asa ca va fi martorul fara nicio putere a distrugerii casei lui.

Povestea celor doi copii ai lui Hurin: Turin (Turanbar) si Nienor, are elemente comune cu saga norvegiana, Inelul Nibelungilor, dar si cu tragedia greaca – si prin aceasta, cu cea shakesperiana. Dezvoltarea paragrafului initial intr-o poveste de sine statatoare este mai mult meritul lui Cristopher Tolkien, curatorul operei inca nepublicate a tatalui sau.

Povestea acestor eroi se petrece cu 6000 de ani inainte de evenimentele petrecute in jurul Inelului, o perioada cand elfii inca erau stapani pe zone intinse ale Middle-Earth, iar oamenii abia scapasera (si nu toti) de sub teroarea lui Morgoth. Povestea este mult mai schematica decat cea care a facut Tolkien vedeta peste noapte, dar mai intunecata. Se ucide mai mult si mai salbatic, oamenii sunt “in liga” cu elfii, dar si unii si altii arata din plin ca sunt facuti din carne. Asadar, invidia, neincrederea si animozitatea apar intre cele doua tabere, cu efecte devastatoare pentru ambele. Piticii apar episodic si sunt plini de ura la adresa elfilor, astfel gata sa se vanda dusmanului numai sa scape de ei.

Povestea aceasta mi se pare asadar interesanta mai mult in descrierea dinamicilor dintre diversele factiuni care se presupune ca ar fi fost unite in fata dusmanului comun. The Children of Hurin nu este atat de bogata in detalii si luxurianta in povestiri conexe ca Trilogia, dar pare a fi un capitol necesar de citit si inteles in istoria Middle Earth. Dupa acest episod intelegi mai bine neincrederea reciproca dintre elfi si oameni, intre elfi si pitici si pitici si oameni: toti gresesc datorita orgoliului si dorintelor si toti pierd din asta, singurul castigator fiind Raul. Peste toate acestea, intervin si blestemele si vraja ochiului dragonului Glaurund, trimis special de Morgoth. Rezultatul va fi sub forma de maceluri, tradari, confuzii oedipiene si sinucideri. Cum spuneam mai sus, Children of Hurin povesteste despre o perioada foarte intunecata a Middle-Earth.

Advertisement

One thought on “The Children of Hurin (Narn I Nin Hurin)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.