limitările genului

“That poem had talked about empathy being the key to human spiritual evolution. The Church had corrected that, pointing out that obeying God’s Will was the source of revelation and salvation.”Endymion de Dan Simmons

Știi că ai de-a face cu un autor bun atunci când concentrează în două fraze principala problemă a bisericilor creștine moderne. Și asta într-o serie de romane SF în care John Keats joacă un rol fundamental iar filosofia lui Pierre Teilhard de Chardin e la loc de cinste.

6 thoughts on “limitările genului

  1. Iezuitii au istorie in a se opune prin vorba dar si prin fapta (falansterele din america latina – evident esuate) Bisericii. si din cate stiu, doar iezuitii sunt pregatiti sa aiba un dialog cu stiinta.
    nu mai stiu cum ajunge omul in omega point.
    concret, la ce poem se referea? al lui Keats sau al lui TdC?

  2. a, ok. ala al poetului nemuritor. posibil ca keats o fi avut ceva legatura cu empatia, parca asta a fost un motiv pentru care Ummonn il construise, empatie care se manifesta de fapt in cartea a II-a intre el si detectiva (fiecare visa ce facea celalalt).
    dar nu cred ca TdC a pus empatia ca motor al dezvoltarii nous-ului pana in punctul omega.

    btw, uite aici inceputul Hyperionului lui Simmons: en.wikipedia.org/wiki/Prayers_to_Broken_Stones

  3. Nu, conexiunea dintre hibridul Keats 2 și Lamia se făcea prin hibridul Keats 1 care era stocat într-un device din creierul ei.

    Am ajuns deja la colecția aia de povestiri pentru cele 2 din universul ăsta care-mi lipseau (cică aia cu Siri a cam copiat-o neschimbată în carte).

  4. bucla aia infinita cand a fost introdusa in capul ei? parca inainte ca ei sa se duca la ummon si ala sa il faca piftea. loopul era doar unidirectional si era mai mult pt. copil, drept ghid, si nu ca mod de comunicare. ei nu erau f. constienti de ce “visau” ce visau. si presedintele lui AllThing l-a intrebat ce si cum si el a fost v. vag. ca nu stia cum se intampla, dar se intampla. aia cred ca a fost empatia de care tb. sa dea dovada Keats. bucla aia a fost inserata de keats pt. ca o personalitate sa exista chiar si in cazul disparitiei sale fizice si, cum ziceam, pt. fata. Efectul, ai citit si tu, a fost asupra fetei.

    sau le amestec.

  5. dupa rumegari de 5 luni, am ajuns la concluzia ca tre sa recitesc cartile. mai bine mai tarziu decat niciodata.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.