Am vrut de mult sa scriu un fel de rezumat al operei lui Philip K. Dick, carte cu carte. Aceasta pentru ca Philip K. Dick este un scriitor interesant atat pentru genul sau, cat si pentru literatura americana contemporana.
Wikipedia listeaza 36 de romane scrise de K. Dick in timpul vietii sale, din 1950 pana in 1982, adica mai mult de 1 pe an. Acestea, impreuna cu nuvelele stranse in cateva volume, fac o bibliografie impresionanta, construita intr-un timp relativ scurt. Este ca si cum scriitorul s-ar fi grabit sa publice cat mai mult, stiind ca are timpul limitat. Este adevarat ca Philip K. Dick a scris sub influenta drogurilor, in principal al amfetaminelor, acestea fiind cauza mortii sale premature. Este la fel de adevarat ca a scris si din motive financiare, de multe ori fiind la limita saraciei. Dar natura psihicului lui l-a facut sa isi puna necontenit aceleasi intrebari si sa incerce cat mai multe raspunsuri la ele, sa le abordeze din cat mai multe perspective. Ideile principale ale universului lui K. Dick sunt asadar relativ putine (Wikipedia enumera 5):
realitatile paralele din care nu ai scapare (spre deosebire de alti autori), ori ca existenta independenta de individ, ori indusa de droguri;
existenta lui Dumnezeu, cum este posibil acesta, cu corolarul vietii de apoi, aici influentele gnostice fiind puternice;
societatea viitoare (urmatorii 40-50 de ani), uneori vazuta ca realitate alternativa, deobicei autocratica, sau chiar concentrationara,
fratele (sora) virtuala ca alter-ego;
interactia dintre om si masina.
Scrierile lui Philip K. Dick nu sunt numai din domeniul science fiction, ci si o analiza de multe ori ascutita a societatii americane a anilor 50-70, in special a a celei californiene. In multe din cartile sale, cel putin unul din personaje este “cel slab de inger”, sau “nebunul” (unii il considera un Pynchon al omului sarac), aceste caractere amintind de Steinbeck, mai ales prin locatia geografica. Nu in ultimul rand, K. Dick este interesant de citit la nivel comparativ: cat de multe din “viziunile” sale s-au adeverit si care erau expectatiile acum 30-40 de ani.
Influenta lui Philip K. Dick este evident majora in interiorul SF-ului ca gen literar, dar si in industria filmului (the fat cats ar trebui sa ii ridice o statuie). Cateva din romanele si povestirile sale au fost transformate in filme, Blade Runner este exemplul cel mai dat, dar in cazul acesta regizorul a fost la fel de important. Mai importante, poate, sunt cateva din ideile sale, care au fost preluate pe tacute de cateva filme sau serii, cum ar fi Galactica. Androizii hibrizi din aceasta serie sunt copiati din “Minority Report”.
Acest post este, asadar, primul din seria “Philip K. Dick”. Cine vrea sa participe la ea, este binevenit.
Fascinant personaj. Oare fără patologia psihiatrică mai aveam parte de o asemenea operă?
Nu cred. Iti trebuie o doza de ticneala sa scrii cum a scris el.
Daca ii citesti ultima carte, care cred ca nu a fost curatata prea mult de editori, o sa vezi paragrafe repetandu-se, ca si cum omul era prins intr-o bucla Moebius.